Ohlédnutí za rokem 2016 a naše plány na rok 2017

01.01.2017 18:35

Začátek roku 2016 byl ve znamení plánování štěňátek a napjatého čekání, zda se zadařilo a posléze neméně napjatého čekání na den D. Ten nastal 2. 3., kdy mi Baruška nadělila k narozeninám ten nejkrásnější dárek. Porod byl sice komplikovaný, ale nakonec vše dobře dopadlo a my jsme mohli na svět přivítat první vrh v chovatelské stanici Lovcovo srdce, 7 krásných holčiček a 2 báječné kluky. Následující dva měsíce byly víc než radostné, Bára měla mléka na rozdávání a štěňátka rostla přímo ukázkově a měnila se z myšek v opravdové šelmičky. Na začátku května pak nastalo velké loučení a přiznám se, že odchod každého štěňátka doprovázely slzy. Nicméně pro všechny loupežnice a loupežníky se mi podařilo najít báječné rodiny, se kterými jsem v kontaktu a s většinou jsme se i během roku potkali a mohla jsem tak vidět, jak rostou a vyvíjí se. Některé štěňátka chodí i cvičit nebo plánují výstavy, tak věřím, že se i v roce 2017 budeme pravidelně vídat. Z vrhu A zůstala doma Adélka, která mi dělá velikou radost. Až skončí hony, začneme opravdu cvičit, zatím si užívala štěněcí život, nicméně už teď je jasné, že má výborný nos, temperamentu na rozdávání a pořádně tvrdou palici :-))

V roce 2016 jsem na zkouškách předváděla Barušku a Růženku. Bára v květnu získala znovu titul Nejlepší pracovní fena roku a v červnu zazářila na prvních zkouškácj, které po odchodu štěňátek absolvovala. Bylo to Derby ČR Zkoušky přinášení retrieverů, kde kromě titulu CACT získala i absolutní vítězství a splnila poslední podmínku pro udělení titulu šampion práce! V roce 2016 ještě absolvovala Východočeské derby retrieverů, podruhé vyhrála Svatováclavský pohár retrieverů a na Rožmberském poháru (všestranné zkoušky přinášení retrieverů) získala ocenění za nejlepší práci na vodě. Růženka v květnu začala svoji zkouškovou "kariéru" na OVVR, které s přehledem vyhrála a začala se chystat na zkoušky lovecké upotřebitelnosti. První z nich, speciální zkoušky z vodní práce, absolvovala v srpnu a vyhrála je s plným počtem bodů. Stejně úžasně si vedla i o měsíc později na podzimních zkouškách. V říjnu se pak ukázala na svých prvních klubových zkouškách, podzimních zkouškách ve Slovči. Svoje kvality potvrdila, i tady a tak na prvních klubovkách získala rovnou i první titul CACT a stala se tak čekatelkou šampiona práce.

Co se týká výstav, zúčastnily jsme se pouze dvou nejbližších v Mladé Boleslavi. V červenci Národní výstavy, předváděla se Růženka a v mezitřídě získala ocenění V1, CAC. Stejně si vedla i o měsíc později na mezinárodní výstavě. Té se účastnila také Adélka a Anička, holky byly moc šikovné a získaly ocenění VN2 a VN1. Růžence tak chybí jeden titul CAC do získání šampionátu krásy ČR.

V září začala nová lovecká sezóna honem na kachny. Začaly jsme také jezdit pomáhat zahánět bažanty do naší oblíbené bažantnice Ploužnice. Od října se pak začala rozjíždět lovecká sezóna naplno. Běžně jsme absolvovaly týdně 4, někdy i pět honů, v týdnu převážně v bažantnici Ploužnice, o víkendu pak v MS Kamčatka Slatiny, MS Češov, MS Trosky a MS Železný Brod. Víkendů bylo najednou málo, často jsme měly pozvánky na více akcí najednou a musely zvažovat, kam vyrazíme. Na honech se pravidelně střídá Fanynka, Bára a nově i Růženka, z jejíž práce mám nesmírnou radost. Holky opět ukazovaly svoje kvality, ať již na bažantech, kachnách, občas zajících, a také při práci na černou zvěř.

A co nás čeká v roce 2017? Samouška další rok poctivého důchodu :-) Pevně doufám,že ve zdraví oslaví 14té narozeniny a další rok se mu bude dařit. Fandu čekají v lednu ještě nějaké hony a pak zasloužený odpočinek. V březnu oslaví 8 narozeniny a tak uvidím, zda jí vytáhnu na nějakou výstavu do veteránů :-) S Baruškou bych se ráda ještě zúčastnila nominačních soutěží a pomalu uzavřu její soutěžní zkouškovou kariéru, která je více než úspěšná. Růženku čeká perný rok. V plánu jsou klubové zkoušky, určitě nějaké derby, určitě svatováclavský pohár, omsové lesky, možná barvářky a podle formy uvidím,zda zkusíme i všestranky. Ráda bych absolvovala i více výstavy, konkrétně uvidím podle rozhodčích. A konečně Adélka, v plánu jsou stoprocentně OVVR a nějaké zkoušky lovecké upotřebitelnosti. Asi jí ukážu i na nějaké výstavě, ale spíš aby si zvykla, zatím vypadá,že bude potřebovat více času na dodělání,tak není kam spěchat :-)

Suma sumárum, čeká nás další krásný rok, uvidíme,co nám přinese. Každopádně se na něj moc těším :-)