VIII. Rožmberský pohár - VZPR

18.10.2016 18:09

Aliza ze Strakovské myslivny, II.cena, Nejlepší voda, celkově 6. místo

Posledními zkouškami,na které jsme se letos vypravili, byly Všestranné zkoušky přinášení retrieverů - Rožmberský pohár konané tradičně v krásných honitbách okolo Třeboně. Jedná se o prestižní zkoušky, které jsou velmi náročné a předchází je pověst vysoké náročnosti. Vzhledem k tomu, že příští rok pořádá KCHLS Mezinárodní soutěž retrieverů, byl cíl dojít a samozřejmě co nejlépe, abychom co nejvíc zvýšili pravděpodobnost,že se kvalifikujeme.

A tak jsme v pátek vyrazily směr jižní Čechy s kamarádkou Vlaďkou a jejím labradorem Barykem. Večer proběhlo rozlosování a bylo jasné, že v sobotu nás čekají disciplíny vody a pole a společné klidy na stanovišti a v neděli malý a velký les. Já pro nás s Baruškou vylosovala číslo 12, což znamenalo, že budeme chodit v naší skupině jako první. V sobotu dopoledne jsme absovovaly disciplíny na vodě a Barušce se moc dařilo, rychlá dohledávka, ukázkový handling, přičemž šla první na kus A,tedy těžší variantu, přesný marking a bezproblémové vodění. Po obědě jsme pak vyrazily na pole. Jako první nás čekalo navádění na dva kusy pernaté zvěře. Ačkoli se nám vítr otočil tak,že u obou kusů nám foukal do zad, předvedla Barča disciplínu přímo ukázkově a rozhodčí nešetřili superlativy. Následovala dohledávka dvou kusů na poli, tady se bohužel k nám zkouškové štěstí otočilo zády. Králíka donesla Baruška rychle,ale s dohledávkou bažanta se trápila. Pokaždé,když se dostala do blízkosti kusu,otočil se vítr a odfoukl jí, to se opakovalo snad šestkrát, nakonec se podařilo,ale čas už stačil jen na známku dvě,která nás odsunula do druhé ceny. I rozhodčím to bylo líto, práci fenky se nedalo nic vytknout,ale bohužel i o tom zkoušky jsou. Následné vyhledávání jsme měli za tři,na Báře bylo vidět, že vydala na předchozí dohledávce hodně sil. Následná vlečka pernaté už bez problémů a za čtyři. Pak už jen klidy na stanovišti, které se však změnily v hororový zážitek,když do leče vyrazili tři pubertální chlapci z místní rybářské školy a vydávali zvuky,které se nejvíc asi dají přiblížit masové vraždě, mučení inkvizice a oběti,které se klube z břicha Vetřelec.....pevně doufám,že už tohle nikdy nezažiju. V neděli jsme začínali na velkém lese. Následování proběhlo bez problémů a šlo se na barvu. Ta naše už začínala dobrodružně,když se kousek za nástřelem nořila do vysokého kapradí a ostružiní :-))) A v podobném duchu se nesla celá trasa, příkopy, potok, smrčí,že jsem lezla po čtyřech a hlavou se mi míhalo - tudy to přeci kapat nemohli....mohli :-))) Barča letěla celou dobu pevně zalehlá v řemeni a přesně, nezaváhala a s jistotou nás dovedla ke kusu dančí zvěře. Jak mi pak řekl jeden rozhodčí - jsem přemýšlel,jestli je to TA fena z lońského MSR.....po patnácti krocích mi bylo jasné,že je  a že budeme utíkat. To je prostě nádhera :-) Odpolední malý les proběhl také bezproblémově, jednu trojku jsme schytaly jen na vlečce srstnaté,když se rozhodčím zdálo,že šla příliš rychle a příliš pod větrem....no budiž. A bylo hotovo :-) Na večerním vyhlášením jsme se pak dozvěděli,že celkově jsme z 24 účastníků skončily s Baruškou na krásném šestém místě a navíc jsme si odnesly nádherný pohár za nejlepší práci na vodě.

Kromě samotných zkoušek jsme si užily i vše okolo, zvlášť v sobotu se sedělo a smálo a povídalo, jak jinak než ponejvíc o psech. Štěstí jsme měli i na spolusoutěžící ve skupině, společně jsme si drželi palce, upřímně se radovali z úspěchů a pěsti si mohli umačkat,když se zrovna nedařilo.....a tak by to mělo být. Prostě další krásný zkouškový víkend za námi. Tímto pro nás skončila krásná zkoušková sezona a začíná ta pravá lovecká :-)