Klubové všestranné zkoušky přinášení retrieverů Týn nad Vltavou

10.09.2018 11:50

Queen Rose by Queen´s Joy - I.cena, res. CACT, 2. místo

Adélka Lovcovo srdce, II.cena, Nejlepší pole, 7. místo

Po měsíci jsme opět vyrazily na zkoušky, tentokrát na Klubové všestranné zkoušky přinášení retrieverů do Týna nad Vltavou.  Adélka stihla v srpnu odhárat a dohárat, takže jsme vyrazily v plné sestavě.

V sobotu ráno nás čekalo rozlosování, které nám určilo nejprve velký a malý les, na neděli pak pole a vodu. Jako první nastupovala na práci před barvou a barvu Růženka, oboje zvládla bravurně, přitom barva byla jedna z nejtěžších, co jsem kdy šla. Velká část vedla houštinami a nízkou smrčinou, tak polovinu času jsem si říkala,že tamtudy to rozhodčí kapat opravdu nemohli :-))) Mohli a kapali,Růženka mě neomylně dovedla až ke kusu a poprávu byla chválená rozhodčími i místními myslivci. Nebyla bych to já,kdybych na mě hned po návratu nepadl los na další barvu. Takže jsem jen přehodila řemeny a vyrazila. Adélka bohužel na barvě dvakrát sešla a dostala tak známku 2. Musí do kvalitní barvy ještě dozrát,zatím jí zajímá i vše okolo, hlavně teplé stopy, ale věřím,že se to poddá, její máma byla stejná. Odpoledne nás čekaly nejprve vlečky srstnaté, pak čtverec, holky to zvládly levou zadní. A pak přišlo odložení. Adélka má odložení bezchybné, úžasné, úchvatné, kdyby panička nebyla blbec, je to bezproblémová disciplína. Jenže panička blbec je, a tak Adélku,která nesnáší sluníčko,na to sluníčko odložila. A Adélka jako chytrý pes poodešla do stínu, tam si lehla a na paničku blbce počkala. Takže druhá dvojka, tentokrát v tom byl ale pes nevinně :-))) Na závěr dne nás ještě čekaly společné klidy na stanovišti. Zhruba od poloviny času jsem slyšela (a holky samozřejmě taky), že v houštině před námi něco chodí. Minutu před koncem z něj vyrazila srnka, pro nás naštěstí o kus dál. Holky jí sice viděly,ale zůstaly ležet a jen toužebně koukaly. Bohužel jeden pes, na kterého srnka vyběhla přímo,nervy na uzdě neudržel. Tomu se říká zkoušková smůla :-( Takže po prvním dni Růženka vyčtyřkovaná, Adélka v druhé ceně.

Druhý den dopoledne nás čekaly polní práce. A holky šlapaly opět moc hezky, Adélka samé čtyřky s pochvalou za rychlost, Růženka s jednou trojkou za slídění, už to trošku flákala,když zjistila,že na nízké spálené trávě nic není. A přejíždělo se na poslední stanoviště, na vodu. Na dohledávce kachny přitom vypadlo nejvíce psů, takže nervozita vzrůstala. Nejprve nás ale čekal marking a handling na vodě. Marking bez problémů obě holky zvládly, handling Adélka za čtyři, Růženka za tři, protože jsem jí musela upovelovat,aby nevyběhla do vody, jak pravila rozhodčí, chuť k práci za deset :-)))) No a pak nás čekala obávaná dohledávka, holky jí však zvládly stylem tam a zpět, takže vyčtyřkováno , stejně jako závěrečné vodění.

Růženka tak dokončila zkoušky se dvěma trojkami, na krásném druhém místě, a s titulem res. CACT. Adélka sice v ceně druhé, ale získala ocenění za nejlepší práci na poli, což mě potěšilo o to víc,že jsme od jara řešily její špatnou zkušenost na vlečce, kdy si kus a jeho okolí zdlouhavě ověřovala. Tentokrát vlečku i s koncem vystřihla, a tak to vypadá, že konečně uvěřila, že už se jí na konci nic nestane, snad už definitivně. O náročnosti zkoušek svědčí i fakt, že došlo pouze 11 pejsků. z toho jen 4 v první ceně. O to víc si cením toho,jak obě holky došly. Po zkouškách za mnou ještě přišel vrchní rozhodčí, aby pochválil nejen jejich práci, ale také exteriér (je i rozhodčím na výstavách). Nemohla jsem být pyšnější.

Zkoušky byly perfektně zorganizovány, náročné, jak se na tento typ nejvyšších zkoušek sluší, rozhodčí korektní, přísní, ale velmi příjemní a vstřícní, a sešla se perfektní skupina vůdců. Prostě další parádní zkouškový víkend a zážitek. Velkou pochvalu si zaslouží závěrečné vyhodnocení, když jsme ze zkoušek odjížděli v půl třetí (neuvěřitelné), a vyhlášení od příjezdu poslední skupiny proběhlo jen za trochu víc než dvě hodiny. Klobouk dolů!