Klubové zkoušky přinášení retrieverů Číměř

17.09.2018 10:36

Klubové zkoušky přinášení retrieverů Číměř

Adélka Lovcovo srdce I. cena, CACT

Queen Rose by Queen´s Joy I.cena, res. CACT

Týden po všestrankách jsme vyrazili opět na jih Čech poměřit síly na dalších vrcholových klubových zkouškách. Holky po VZ měly gaučový režim, přeci jen dvoje zkoušky tohoto typu týden po sobě jsou zápřah veliký, ale tak to prostě ve zkouškovém kalendáři vyšlo, tak jsem spoléhala na to, že holky vše umí a koneckonců v lovecké sezóně jsou zvyklé makat bez přestávky x dnů po sobě.

V sobotu ráno jsem nám vylosovala čísla do první skupiny, takže nás čekalo pole, odpoledne voda a v neděli les a malé disciplíny. Jako první vlečky pernaté, obě holky za čtyři. Až později se ukázalo, že jsme právě překonaly asi nejzrádnější disciplínu celých zkoušek, protože právě na vlečkách pernaté popadalo nejvíce psů do nižších cen. Následoval handling, holky opět shodně, jeden kus za čtyři, jeden za tři, ač na první pohled nic složitého, také na handlingu nakonec padalo nejvíce dvojek, i jedniček. Odpoledne nás čekal jako první handling na vodě. Z toho jsem měla opravdu obavu, zvlášť u Růženky, která je někdy tak hrrr, že jsem ráda,že disciplínu usedí, a na zpr se handling dělá v těžší variantě, pes musí jít nejprve pro kus, který neviděl padat na vodu. Navíc tady byl terén takový, že psi kachnu ani při příchodu neviděli. Adélka chodila první, samé čtyřky s přehledem a ocenění od místních myslivců, za nejlepší výkon. S Růženkou jsem před disciplínou pohovořila a šlo se na to :-))) A cácora poslechla a handling také vystřihla, jen s jednou pomocnou trojkou z přinášení, s prvním kusem mě obešla a předala s pohledem na kachnu druhou :-))) Následné dohledávky proběhly stylem tam zpět, takže opět čtyřky a pochvaly za krásné práce. A pak nás už čekal jen přesun do lesa na společné klidy na stanovišti. Ty nám bohužel dost infarktově zpestřil labík, který stál ob jednoho vůdce, a celou dobu hystericky vyl a pískal tak, že to znělo jakoby měl přeražené všechny běhy. Holky z toho nebyly úplně ve své kůži, nicméně naštěstí se ani nehnuly, a reagovaly jen vykulenýma světlama :-)))) Takže za čtyři a první den byl za námi. V neděli jsme začínaly velkým lesem, ten se zadařil nadmíru, vlečky srstnaté parádní (Růženka 59 s :-))), dohledávky dvou kusů srstnaté také, takže samé čtyřky. Odpoledne pak schytaly holky po jedné trojce - Růženka neubrzdila marking, který se dělal z kopce a rozjetá lokomotiva má trochu delší brzdnou dráhu, Adélka dostala za tři z vodění, že chodí část u nohy a část za patami (ano chodí,ale nikdy to nikdo jako problém neviděl), a bylo hotovo. Holky došly se stejným počtem bodů, v krásných prvních cenách, o jejich pořadí tak rozhodla ta jedna pomocná známka z přinášení. Adélka celkově třetí s titulem CACT, Růženka čtvrtá s titulem res. CACT. O tom, že zkoušky byly náročné svědčí i fakt, že v první ceně došlo pouze sedm pejsků, přitom konkurence a kvalita psů byla víc jak výborná.

Chtělo by se napsat, když se sny stávají skutečností, ale pravdou je, že o tom, že by se nám podařilo na vrcholových klubových zkouškách získat oba tituly, se mi opravdu ani nesnilo. Cením si toho o to víc, že obě holky jsou povahově jiné a musím s nimi komunikovat a povelovat je obě úplně jinak. Co mají obě společné je fakt, že by chtěly neustále chodit na disciplíny jen ony, a to, že respektují, že je střídám a musí čekat, až provede disciplínu ta druhá, a neovlivní je to, je od nich obdivuhodné. Jsme prostě jeden tým, jedna smečka, a já jsem za to, jak nám to společně šlape, nesmírně vděčná a na ty moje cácory pyšná.