SVP OMS Liberec - Adélka vítěz zkoušek

12.08.2017 15:25

12.8. jsme se vypravily na první zkoušky z lovecké upořebitelnosti s nejmladší Adélkou. V tréninku Adélka šlapala dobře, ale v pondělí si ve vodě pořezala nohu,takže s trénováním byl konec, tak jsem byla zvědavá, jak svoje první opravdové zkoušky zvládne.

Jako první nás čekalo slídění v rákosí, Adélka pracovala moc hezky, prohledávala rákosí, šla i přes vodu do dalšího rákosu, takže dostala první čtyřku. Další byla dohledávka kachny. Adélka zmizela v rákosu a podle všeho kachnu přeběhla a běžela moc daleko, napodruhé jí už ale "fouklo" a kachnu vzorně přinesla i předala, takže další čtyřka. Následovala ochota k práci na hluboké vodě, disciplína, kterou retrievři na klubových zkouškách nemají a v minulosti neměli ani na omsových, od změny řádu v roce 2014 i jim však tato disciplína na omsových zkouškách přibyla, takže nezbývá než se na ní připravit. S touto disciplínou mívají někteří psi problémy, ve vodě nic není a na vodě, kde se místní zkoušky konají je ještě ta nevýhoda, že je dlouhá mělčina a pes se tak musí dostat relativně daleko než začne plavat. Adélku však tato disciplína při tréninku začala opravdu bavit a stejný výkon předvedla i na zkouškách, do vody šla na první povel a s chutí, plavala daleko s vervou svojí vlastní, krásně prohledávala hladinu a nechala se i poslat správným směrem, takže další čtyřka. Také přinášení kachny z hluboké vody předvedla bez jediné chybičky a zbývaly už jen klidy na stanovišti. Vzhledem k tomu, že se jednalo o Adélky první zkoušky a při tréninku jsem jen střílela ze startovačky, nechala jsem jí pro jistotu uvázanou na řemeni, nutno však dodat, že celou dobu ležela bez hnutí a jen otáčela hlavu ve směru střelby. A bylo hotovo :-)

Zkoušek se celkem účastnilo 6 psů, Adélka jako jediná došla v první ceně a stala se tak vítězkou speciálních zkoušek z vodní práce. Mám z ní velikou radost, je vidět, že si od rodičů vzala to nejlepší :-) Tak zahojit rozřízlou packu a začínáme s přípravou na podzimní zkoušky :-)