Pohár světa myslivosti

08.08.2017 16:52

Růženka PZ I. cena, plný počet bodů, res. CACT, SVP I. cena, plný počet bodů, res. CACT, celkově 3 místo

Na začátku srpna se tradičně koná Pohár světa myslivosti, zkoušky vypisované pro všechna plemena zastřešená KCHLS, skládající se ze samostatných podzimních zkoušek a speciálních zkoušek z vodní práce. O pořadí v samotném poháru pak rozhoduje procentuální počet bodů z možných získaných. Jedná se o prestižní zkoušky s pověstí velké náročnosti, a to zejména s ohledem na neprostupné rákosí, které se v místě konání nachází. Letos byl enormní počet přihlášených psů, a tak se oba dva dny konaly dvoje samostatné zkoušky.

V sobotu jsme nastoupily na podzimní zkoušky. Od rána panovaly vysoké teploty, a tak bylo jasné, že psy čeká tvrdá dřina. Jako první nás čekala disciplína vyhledávání, tam jsem byla vděčná za vysoké teploty, protože Růženka se nesnažila ani ze začátku chodit svoje obvyklé dálky, které jsou někdy na hraně brokového dostřelu, a tak jí musím připískávat, ale chodila krásně energicky pod pomyslnou flintou. Následovala dohledávka pernaté zvěře, která také proběhla bez problémů a šlo se na vlečky. Nejprve byla vlečka pernaté, tu Růženka tentokrát vystřihla naprosto přesně skoro na centimetr. Velké zpestření pak následovalo na vlečce srstnaté, když se v okamžiku, kdy rozhodčí dotáhl vlečku a schoval se, z krytiny zvedl zajíc a přes vlečku vesele přehopkal. Ve mě by se krve nedořezal a rozhodčí poznamenal: nezbývá,než se modlit :-))) Modlitba byla vyslyšena, Růža nezaváhala, nenechala se zmást teplou stopou a vlečku krásně vystřihla. Bez problémů zvládla i vodění, marking vystřihla tentokrát doslova na centimetr, a také kachnu z hluboké vody předvedla bez nejmenší chybičky, a tak bylo jasné, že došla podzimní zkoušky v samých čtyřkách, včetně pomocných známek. Stejně došla ještě jedna labradorka, a tak bylo zřejmé, že nás i tentokrát čeká rozstřel o titul. Bohužel už Růženku znám, takže mi bylo jasné, že šance na jeho získání jsou pramalé. Milunka totiž nabyla dojmu, že rozstřel už není součástí zkoušek, ale je to jakási disciplína spočívající v kreativitě a určená pro pobavení publika, a tudíž na rozstřelech předvádí věci opravdu nemyslitelné. Moje předtucha se naplnila plnou měrou, Růženka sice pobavila, ovšem titul samozřejmě získala fenka druhá, za komediálnost a umělecký dojem se totiž body nepřidávají :-))) Nicméně beru to s nadhledem, a s vyčtyřkovanou tabulkou jsem byla maximálně spokojená, vždyť co víc si přát.

V neděli nás čekaly speciální zkoušky z vodní práce. Hned při první disciplíně mi Růženka zabrnkala na nervy. Byly jím klidy na stanovišti, což už tak bylo něco pro mojí nervovou soustavu, když však po celou dobu čubina bouchala prutem do země s takovou vehemencí, že se ostatní otáčeli,co je to za zvuk, říkala jsem si, že tohle nemůže ustát a vyběhne. Nevyběhla, ležela jako přikovaná, ale to buch buch buch budu slyšet ještě dlouho :-))) A šlo se na pověstný a právem obávaný rákos. Ten je v Koscičkách opravdu hustý, neprostupný a mívají s ním problém i silní psi a Růženka je přeci jen menší fenka a párkrát mi zůstala v rákosu doslova viset. K tomu se ještě slídilo na rohu rákosu, kdy po pár metrech byl vepředu ošemetný kruh nižšího rákosu a na druhé straně byl rákos jakoby vykouslý a za ním louka. Pro některé psy se právě toto stalo kamenem úrazu, vepředu nepřešli přes nižší rákos dál a stále se vraceli, jiní zase vyběhli z rákosu na louku, kam vůdce neviděl a tam se starali o své věci. Nebylo mi úplně dobře, když ve skupině začaly padat známky dvě, dvě, jedna....Růženka šla na řadu jako poslední a já jí vehemntě přesvědčovala, že tam určitě něke kachýnka je. A ona uvěřila, v rákosu lítala, lámalo ho, přes zmiňovaný kruh nízkého rákosu proletěla, pak sice zůstala viset na hraně toho vysokého, když se nemohla dostat dál, protože tam před ní žádný pes nešel, ale nakonec ho prorazila a slídila nadšeně dál. Na louku podle rozhodčích vyběhla jen jednou na kraj, s vysokým nosem ověřila vítr a sama zas do rákosu zaplula. Z této čtyřky mám opravdu ohromnou radost a myslím, že jí dlouho nic nepřekoná. Dál nás čekal handling na dvě kachny, aport v terénu a vodění, vše proběhlo bez problémů a na závěr dohledávka pohozené kachny. Tu měla podle rozhodčích nejrychlejší a nejhezčí z celé skupiny. A bylo jasno, i vodky jsme došly bez ztráty kytičky, včetně pomocných známek. Ovšem nebyla by to Růženka, aby si nevybrala svých pět minut slávy, a ano, bylo to opět na rozstřelu. No, slibovala jsem rozhodčím představení, tak ho měli :-))))

Po oba dva dny nakonec v plném počtu bodů došli tři psi, dva goldeni a za labradory Růženka, která se tak umístila v Poháru světa myslivosti na nádherném třetím místě. Je to takový malý splněný sen, o tom, že zrovna tyto zkoušky by se nám mohlo podařit dojít v samých čtyřkách, se mi opravdu nesnilo.