Růženka úspěšně složila a vyhrála OVVR

21.05.2016 21:12

V sobotu 21.5. jsme se s Růženkou vypravily na tradiční OVVR (Ověření vlohových vlastností retrieverů) do Libštátu. Doprovod nám dělala Katka a Marta, které měly na starosti celý den Adélku, která jela na socializaci a za zážitky:-)))

Ráno jsem pro nás vylosovala los č. 3 (moje šťastné číslo) a po zahájení jsme se přesunuly do honitby. Pořadí disciplín na OVVR je dáno zkušebním řádem, takže se začínalo disciplínou povaha, kterou zvládli všichni účastníci bez ztráty kytičky. Poté jsme nastupovaly s Růženkou na disciplínu chování po výstřelu, u které se zároveň hodnotí i pomocně vrozená chuť k práci. Růženka nezaváhala, ihned se dala do slídění, po výstřelu nehnula brvou a slídila dál. Obdržely jsme tedy další čtyřky a pokračovaly na disciplínu "nos". Vzhledem k tomu,že se snažím s Růženkou už cvičit dohledávky na větší vzdálenosti, ukázala nejdřív mě i rozhodčí, kde všude to měli psi před ní, pak se ladně proběhla po stopě pomocníka zanášejícího zvěř a nakonec dvěma obloučky doběhla k bažantí slepici, kterou hned popadla, přinesla a v předsednutí předala. Kromě disciplíny nos tak zároveň splnila i aport v terénu. Po odzkoušení dalších psů jsme se pak přesunuli k vodě, kde tedy začala Růženka dávat ta vehementně najevo,že už pro tu kachnu chce jít, že jsem jí musela trochu umravnit. Konečně se dočkala a byla na řadě. I tato disciplína se jí povedla, do vody šla ihned na první povel, čapla kachnu, pak si trošku zažertovala,když si k výlezu vybrala jiné, samozřejmě kompplikovanější místo, a v pořádku donesla a předala. Takže ochota k práci ve vodě i aport z vody za čtyři. Po chvíli pak šla pro kachnu ještě jednou, když se bohužel jedné fence pro ní nechtělo, a tak byl potřeba dobrovolník, který by kachnu vylovil. My jsme byli mezitím schovaní za rohem,takže Růženka kachnu padat neviděla, nicméně i tento poloviční handling zvládla na jedničku:-))) No a nakonec nás čekalo vodění, disciplína, které jsem se nejvíc obávala. Růženka umí chodit na řemeni i navolno u nohy výborně, s očním kontaktem, v lese i ve městě, ale ve chvíli, kdy se někde cvičí se zvěří a nedej bůh zvěř nosí jiní psi, má holčička zatemníno a podle toho to vypadá. Nicméně tady měla světlou chvilku a šla na jedničku s hvězdičkou s výrazem,já to přeci jinak ani neumím :-))) Takže další dvě čtyřky a bylo hotovo. Po přečtení známe všech účastníků pak bylo jasné, že jako jediná dostala samé čtyřky a je vítězkou OVVR :-) Celkový výsledek včetně hodnocení povahy:

I. cena , plný počet bodů, 2x aport se zvěří, plný počet bodů, vítěz OVVR!

 temperament - neobyčejně aktivní, vztah ke psům - vstřícný,přátelský, zájem o aport-enormní,obrovský, přinášení -rychlé,nadšené, vazba s vůdcem - přátelská, závislá, reakce na povely - perfektní, reakce na střelbu - vynikající, zájem o zvěř - enormně silný,ochota k práci a vodě - velká, s nadšením.

Velkou radost mi udělala také Adélka, která byla celá den veselá, nadšená, nereagovala nijak na střelbu a ve volné chvíli u vody se ukázala jako pořádný vodník, který s prstem v nose skákal z vysokého břehu do vody a zpátky a dokonce si šla prohledat malý rákos. Je to šikulka. Tak za rok s ní :-)