Derby ČR 2020 - Adélka Lovcovo srdce - vítěz zkoušek

06.07.2020 16:49

Derby ČR 2020 - Adélka Lovcovo srdce I.cena, CACT, plný počet bodů, vyhraný rozstřel, celkový vítěz!!!

Derby ČR je pořádáno jako Klubové zkoušky přinášení retrieverů a patří mezi dvoje vrcholové nominační zkoušky v každém roce. Na Derby se nominují nejlepší psi z krajských kol v předchozím roce a jsou na něm každoročně vidět opravdu perfektní výkony a o vítězství a předních příčkách rozhodují takové maličkosti jako je jedna pomocná trojka za oba dny. Nejinak tomu bylo i letos.

V sobotu ráno jsem nám s Adélkou vylosovala číslo 18, tedy lesní disciplíny, kterých je relativně málo, a bylo tak jasné, že nás bude čekat perná neděle. Začínaly jsme dohledávkou dvou kusů srstnaté v lese, které Adélka předvedla stylem tam zpět, tam zpět, a jak pravili rozhodčí "to je bez komentáře,žádné překvapení", pokračovaly vlečkou srstnaté "fena raketa a bombardér" a třetí disciplínou bylo odložení. Běžně bez obav, ale tentokrát jsme se báli všichni, protože v jižních Čechách se letos díky dešťům přemnožili komáři a jejich roje nás provázeli v lese každým krokem a na psy ležící na odložení útočily opravdu mraky krvežíznivců. Stejně tak tomu bylo i na závěrečných klidech na stanovišti, kde to tentokrát nebylo o klidech po výstřelu a před lečí, ale o klidu v bzučících hejnech. Naštěstí to všichni vydrželi. Takže po prvním dni vyčtyřkováno, ale bylo jasné, že lámat pomyslný chleba se bude teprve v neděli na poli a na vodě. A tak tomu také bylo. Už nedělení příjezd na pole nevěstil nic dobrého, prostor navádění na dva kusy pernaté byl totiž obsazen zhruba 40 kusy divokých hus. Ty byly sice vyhnány, ale prostor byl samozřejmě neskutečně zapachovaný, a co by na slídění bylo výhodou, na navádění zavánělo naopak problémem. A to se se také potvrdilo, když dvě horké spolufavoritky ze skupiny začaly při navádění ověřovat pachy a stopy a bohužel tak spadly do druhé a třetí ceny. My chodily ve skupině poslední a upřímně se mi na disciplínu vůbec nechtělo. Naštěstí Adélka nezaváhala,nenechala se svést a oba kusy vyšvihla za čtyři. Také na následující aport v terénu jsem nastupovala se stoupající  nervozitou, jak to dopadne, nicméně vypadá to, že Adélčino vyběhnutí na SČ derby bylo jen jednorázovým vtípkem, a snad ho nebude holčička už letos opakovat. Takže vše bez problémů a přesun na vlečku s pernatou zvěří, kterou opět vyšvihla v neskutečném tempu a s přesností, rozhodčí to komentoval "práce rozeného stopaře". A čekala nás voda, tedy handling na dvě kachny, dohledávka kachny a vodění. A nervy to byly do konce. Na handlingu se kachny už potápěly a ani jedna nebyla vidět, takže to opravdu bylo o důvěře psa a poslušnosti, navíc si mě Adélka vychutnatala,když po výstřelu trošku nadzvedla zadek a já už viděla,jak vyletí. No,nevyletěla, poslechla,krásně se nechala na "neviditelné" kachny navést. Následovala bezproblémová dohledávka a závěrečné vodění psa, které jednak v předchozích skupinách hodilo několik psů do nižších cen, jednak ho vždycky zkazím a zamotám se. Ovšem tak jako tady jsem se snad ještě nezamotala, až když přede mnou stále neprůchozí stěna chroští a ostružiní,došlo mi,že jsem v průšvihu. Musela jsem se otočit,jít kus zpět, zase se otočit a správně zahnout,abych se dostala na ten správný "okruh". Navzdory mým snahám nám to na poslední chvíli pokazit to ale Adélka zvládla, a tak i na poslední disciplíně obdržela známku čtyři. 

Stejně jako loni jsme tak Derby ČR došly ve čtyřkách včetně pomocných známek. Stejně úžasně se vedlo i dalším dvěma pejskům, a tak bylo jasné, že nás čeká rozstřel. Do rozstřelu jsme nastupovaly společně se dvěma goldeny a jejich vůdkyněmi, se kterými se na zkouškách potkáváme už léta, a musím říct, že jsme si ze srdce vzájemně přály, aby se to všem podařilo, a kdo bude první,druhý, třetí, neřešily. Všichni tři pejskové předvedli srovnatelné a naprosto perfektní výkony, což se málokdy vidí, většinou to bývá spíš tak,že rozstřel je o tom,kdo po tak náročných dnech vyrobí menší chybu. Tady ale všichni tři předvedli, že není náhoda, že došli, jak došli. Nezáviděla jsem sboru rozhodčích to rozhodování. Vítěz ale může být jen jeden a za toho rozhodčí jednomyslně označily mojí Adélku! Tentokrát se prosadila její rychlost, temperament a pracovní nadšení, které na ní tak miluju.

Adélka tak získala další titul - Vítěz Derby ČR, stejně jako před čtyřmi lety její maminka. Celkem se zúčastnila pěti ZPR, třikrát měla vyčtyřkované tabulky odshora dolů a ze všech ZPR si odvezla tituly. Nemůžu být pyšnější :-)