Ohlédnutí za rokem 2015

03.01.2016 18:24

Rok se s rokem sešel a je načase se ohlédnout za rokem 2015.

V lednu jsme ještě s Fandou a Bárou absolvovaly pár naháněk a tím jsme ukončily loveckou sezónu, která byla pro nás více než úspěšná a během které jsme dostaly možnost předvést jejich práci v mnoha nových mysliveckých sdružení. Tento trend pokračoval i od podzimu 2015, opět jsme se účastnily honů a naháněk zhruba v osmi MS, a také v bažantnici Ploužnice, bažantnici Kamčatka a jednou jsme opět po letech zavítaly na Konopiště. Fanda i Bára si v sezóně donesly několik stovek (blíže k tisícovce) kusů bažantí zvěře, účastnily se několika honů na kachny, zajíce a naháněk na černou zvěř, kde opět pracovaly svým typickým stylem, černou nalezly, zahlásily, rudl rozrazily, ale do kontaktu nešly a tuto práci přenechaly "specialistům". S jejich prací jsem byla nadmíru spokojená, Fandy práce je už vysloveně profesorská a je na ní absolutní spoleh. Také Barbuška se krásně zapracovala a načerpala další zkušenosti, v odhadu a přinášení křídlovaných bažantů už dosahuje kvalit Fandy a navíc má dokonalé klidy,díky nimž může všechny hony absolvovat navolno u nohy.

V květnu si Barbuška převzala v Humpolci cenu Klubu chovatelských slídičů, kdy v poháru Anka cup získala titul "Nejlepší pracovní feny LR" za rok 2014. V roce 2015 se účastnila řady klubových zkoušek a vrcholových soutěží. Mezi největší úspěchy patří absolutní vítězství v Severočeském derby retrieverů (PZ a SZVP, oba dny plný počet bodů), vítězství na podzimních zkouškách v rámci Poháru světa myslivosti a celkově čtvrté místo, třetí místo na Svatováclavském poháru a třetí místo a ocenění za nejlepší práce na vodě na Mezinárodní soutěži retrieverů (nejvyšší zkoušky retrieverů vůbec).

Na jaře jsme si přivezla novou labradoří holčičku ze Slovenska, Růženku. Růženka má vše ještě před sebou, zatím se jeví nadějně jak po stránce exteriérové, tak pracovní, je to temperamentní torpédo neustále rozpohybující celou smečku, včetně nejstaršího Samouška. Jak se jí bude dařit, ukáže rok 2016.

Kromě radosti z příchodu Růženky přišel v roce 2015 i smutek, když jsem musela v srpnu nechat odejít naší nejstarší labradorku Dollynku. Dollynce bylo už patnáct let a já pevně doufám,že i ostatní členové naší smečky se budou dožívat stejně vysokého věku.

Úplný konec rok byl ve znamení věcí neplánovaných, Barbuška začala hárat o tři měsíce dřív, a tak do popředí vstoupily plány na její štěńátka a vrh A v naší chovatelské stanici :-)