Pohár světa myslivosti - další úspěch Barušky

10.08.2015 20:02

Druhý srpnový víkend pořádal Klub chovatelů loveckých slídičů jako každoročně Pohár světa myslivosti, který se skládá z podzimních zkoušek a speciálních zkoušek z vodních prací, a který je známý svou obtížností. Stejně jako Východočeské derby je pro nás v relativně dobré "dojezdnosti", a tak jsme se domluvili s naší kamarádkou Vlaďkou Kasalovou, že stejně jako loni budeme  společně absolvovat oboje zkoušky, a že nám po dobu zkoušek poskytne azyl u sebe doma. Vzhledem k avizovaným extrémním teplotám jsme účast, stejně jako mnoho dalších vůdců, zvažovali, ale nakonec jsme se rozhodli jet, vždyť odstoupit se dá vždy. A tak jsme s Baruškou vyrazily v pátek směr Horní Brusnice a v sobotu pak už s Vlaďkou a Baryčkem směr Kosičky.

V sobotu nás čekali podzimní zkoušky a od samého ráno se ukazovalo, že předpovědi opravdu nelhaly a čeká nás den, kdy teploty ve stínu budou atakovat čtyřicítky. Po rozlosování jsme se odebraly na první stanoviště, kde nás hned čekalo první příjemné překvapení v podobě požární nádrže a přístřešku. Nutno říct, že celé zkoušky se nesly v duchu perfektní organizace, kdy pořadatelé umísťovali jednotlivá stanoviště tak, aby se dalo schovat do stínu a aby na místě byla voda pro osvěžení psů, ať již v podobě strouhy, potoka apod. První naší disciplínou bylo slídění, kde mě Baruška hned mile překvapila, kdy i na krátkém porostu předvedla perfektní radostnou chuťovou práci a vysloužila si samé čtyřky. Následovala vlečka pernaté, ze které jsem měla nervy na pochodu, protože při našem příchodu se z louky zvedli dva zajíci a utíkali do blízké kukuřice a Barča je samozřejmě viděla a chtěla za nimi. Naštěstí vlečku předvedla bezchybnou a byla oceněna další čtyřkou, stejně jako při následné dohledávce pernaté zvěře. Na dalším stanovišti nás čekaly zbývající disciplíny.  Na vlečce srstnaté se ukázalo, jak velké srdce Barbucha má. Vlečku vypracovala bezchybně, s kusem se vracela,ale kus před námi k mému zděšení kus doslova vyplivla.... proč se ukázalo hned, z mordy jí vylítla vosa....přes bodanec kus sama bez povelu opět uchopila a donesla...jak pravil rozhodčí, "to udělala pro tebe"...Naštěstí jsem sebou měla homeopatika, která jsem hned nasadila, a tak všechno dobře dopadlo, i když při následujícím markingu bylo vidět, jak čubina bere kus opatrně, co kdyby na ní čekala zas nějaká zrada :-))) No a pak nás čekalo už jen vodění a bylo jasné, že jsme došly v samých čtyřkách, stejně jako jedna moc šikovná goldenka u nás ve skupině. Jak se pak ukázalo na základně, to samé se už nikomu dalšímu nepodařilo, a tak nás čekal rozstřel mezi sebou. Na obou fenách už bylo znát, že toho mají doslova plné zuby, Barušce se ale marking povedl přeci jen o něco lépe a tak získala první místo a stala se vítězem podzimních zkoušek!!! Měla jsem ohromnou radost.

Nedělní vodní práce pro nás nezačaly vůbec šťastně. První disciplínou bylo vyhledávání v rákosu a já zajásala,když jsem zjistila, že na nás shodou okolností vyšlo místo, kde by mi Barbucha ráno zdrhla a nechtěla ani vylézt. Jak to bylo předčasné se ukázlo chvíli po té, kdy mi dala jasně najevo,že tam už si to prohledala ráno a má tak jiné zájmy:-))) Takže nic lepšího než dvojka to nemohla být a tedy druhá cena. Snad aby dokázal rozhodčím, kteří jí znají a nechápavě koukali, co to tam předvádí, jak pracuje v rákosu běžně, předvedla neskutečnou práci na dohledávce kachny, kdy mrkla očkem, hodila nožkou a během dvou minut prohledala polovinu kosického rákosu, dohledala kachnu a přinesla jí. Já měla záchvat smíchu a rozhodčí se chytali za hlavu, proč to nepředvedla půl hodiny před tím .-))) Ale o tom také zkoušky jsou....Další disciplíny už odešla samozřejmě opět ve čtyřkách bez jediného zaváhání.

Při závěrečném vyhlašování jsme se dozvěděli, že v celkovém pořádí Poháru světa myslivosti jsme se umístily na nádherném čtvrtém místě! z umístění jsem naprosto nadšená, i za normálního počasí patří tyto zkoušky k velice těžkým a je úspěchem je dojít i v nižších cenách, a v extrémních teplotách, které panovaly, považuju Barušky výkon, kdy kromě smolné dvojky odešla oba dva dny v samých čtyřkách, včetně pomocných, za výkon z říše snů. Jsem na holčičku moc pyšná :-)

Závěrem musím i takto poděkovat organizátorům a všem, kdo se na zkouškách jakkoli podíleli, že udělali opravdu maximu pro pohodlí a komfort psů i lidí. A stejně tak rozhodčím, pro které to bylo o to náročnější, že narozdíl od nás trávili na nemilosrdném slunci celý den, zvlášť takové tahání vleček bylo opravdu chuťovka. Klobouk dolů před všemi!