Severočeské derby retrieverů 13-14.6.2015

14.06.2015 18:11

Severočeské derby retrieverů 2015

Aliza ze Strakovské myslivny - celková vítězka derby!

PZ - I. cena, CACT, plný počet bodů, vítěz rozstřelu, 1. místo

SZVP - I. cena, CACT, plný počet bodů, vítěz rozstřelu, 1. místo

Na Severočeské derby retrieverů jezdíme od chvíle, kdy se začal organizovat na semilsku. Krásné terény, skvělá organizace, super zázemí a známá rozhodcovská "mordparta", co víc si vůdce může přát :-))) Navíc od našeho přestěhování jsou zkoušky téměř "na domácí půdě", takže jsme ani letos nemohli chybět.

První den jako vždy podzimní zkoušky. Vylosovaly jsme si s Baruškou číslo jedna a odjely na dopolední disciplíny. První z nich bylo vyhledávání, které podle nových soutěžních řádů nahradilo dřívější slídění s dohledávkou. Ještě před disciplínou jsme se vtipně ptali rozhodčích, jak reagovat, pokud by pes narazil na zvěř.....kdybych tušila....Dostaly jsme přidělený úsek podél lesa, který měla Bára prohledat a šlo se na věc. Vypouštím Barušku, ta se střemhlav vrhá do jediného vyššího porostu a už vypichuje kus srnčího :-)) Krve by se ve mě nedořezal, ale hned pískám a velím kategorické NE, Barunka naštěstí ihned reaguje a vrací se. Chvilku se ještě zkouší vracet do zapachovaného prostoru, co kdybych si to rozmyslela a pustila jí po teplé stopě, ale na píšťalku krásně reaguje a předvádí  vyhledávání na obě strany. Takže za čtyři a já si opravdu zhluboka oddychuju. Dohledávka pernaté superrychlá, marking v pořádku, kachna z hluboké vody i s efektním veleskokem, vše za čtyři a máme dopoledne hotovo. Po občerstvení na základně odcházíme na vlečky, nejdřív pernaté, pak srstnaté, je pekelné horko, ale oboje za čtyři, stejně jako závěrečné vodění. Jásám,že jdeme v "plných", stejně jako naše kamarádka s goldenkou, se kterou jsme i ve skupině. Nakonec se dozvídáme, že pejskům v druhé skupině se tolik nedařilo, takže spolu jdeme i na závěrečný rozstřel. Obě psí holky předvedly téměř na chlup stejnou práci na markingu a rozhodcovskému sboru trvalo asi pět minut, než se rozhodli pro vítěze, a nakonec to bylo pro Barušku. Takže v podzimních zkouškách vítězíme!

V neděli se opět ráno setkáváme v Záhoří, tentokrát jsou na pořadu dne Speciální zkoušky z vodní práce. Čísla a tedy i skupiny zůstávají stejné, přejíždíme tedy na Pelechov na disciplíny práce v rákosí, handling dvou kachen a vodění. Pelechov známe, ale už od soboty mi bylo jasné, že zrovna pro rákos jsme si nevybrali to nejlepší číslo losu, vím, kde jednička začíná a já tam záměrně necvičím,protože loni si tam Baruška dvakrát rozřízla nohu. No, nic, pouštíme se do boje, Baruška hezky prohledává rákosí, občas se vrací, ale na povel se opět vydává hledat a to i dost daleko na volnou hladinu za rákos. Rozhodčím se práce líbí,takže dostáváme první čtyřky. A přecházíme na handling dvou kachen, disciplínu, která doznala od předchozích řádů jedné z největších změn. První kachna je vhozena na hladinu ještě bez přítomnosti zkoušeného psa, druhá s výstřelem už před ním. Na SZVP si vůdce může zvolit,pro kterou kachnu půjde pes jako první, na vyšších zkouškách, musí nejdříve pro kachnu A, tedy pro tu vhozenou bez jeho přítomnosti. Protože cvičíme na ZPR, kam jedeme příští víkend, zvolila jsem těžší variantu,jít nejdřív pro kachnu A, abych Barušce nepletla hlavu. Barunka to zvládla, takže další čtyřka, stejně jako na vodění. Po vystřídání stanovišť následuje nejprve rychlá dohledávka v rákosí a hezký marking, takže obě disciplíny opět se čtyřkami a vracíme se na Pelechov na klidy na stanovišti. S těmi nemá Baruška problémy, ale když po prvních výstřelech začne přímo před našimi zraky na hladinu přistávat kachna, dělá se mi malička mdlo :-))) Naštěstí se Baruška ani nehnula, takže je jasno, i vodky dáváme v plných bodech! A situace ze soboty se opakuje, do závěrečného rozstřelu s námi postupuje opět Petra s Agátkou a navíc labrador Ricky se Zdeňkou. Rozstřelová disciplína je handling dvou kachen. Jdeme druzí a opět volím těžší variantu, posílám Barušku prvně pro kachnu A. A opět se daří, snad ještě líp než při zkouškách jako takových, kachna je opravdu daleko,ale Bára si pro ní nádherně dojde, stejně jako pro druhou. Oba soupeři v rozstřelu šli nejdřív pro kachnu B, takže jako jednoznačný vítěz je určená Baruška, která tak vyhrává i zkoušky z vodní práce. A je to jasné, bez ztráty bodu jako vítěz po oba dva dny se stává Barunka i celkovým vítězem derby!!!!

Byl to víkend,kdy se stávají sny skutečností. Že dojdeme vítězně derby takovým stylem, o tom se mi opravdu nikdy ani nezdálo. Baruška přes hrozné vedro makala jak o život a neudělala vážnější chybu. Vždycky je co zlepšovat a na čem pracovat, ale tento víkend klalo všechno jak mělo :-)

Severočeské derby patří podl mých zkušeností k nejkrásnějším zkouškám, které se u nás pořádají. Krásné prostředí a honitba, super zázemí místních myslivců a jejich úžasná kuchyně a skvělá organizace, prostě vše, jak má být. Letos se bohužel účastnilo méně psů, než je obvyklé, tak pevně doufám,že příští rok bude startovní pole zase plné. Tyto zkoušky si to jednoznačně zaslouží .-)