Severočeské derby retrieverů - Adélka vítěz derby

01.07.2019 12:50

Severočeské derby retrieverů - Adélka Lovcovo srdce - Vítěz derby!

PZ - I. cena, CACT, plný počet bodů

SVP - I. cena, CACT, plný počet bodů

Poslední červnový víkend jsme vyrazily s Adélkou na Severočeské derby, které se tentokrát kvůli změně honitby konalo netypicky ve středních Čechách v Brodcích. Jak už se stává zvykem, meteorologové slibovali na víkend další tropické teploty, na sobotu už klasických třicet stupňů, na neděli to vyšperkovali třicetiosmi ve stínu. Takže bylo jasné, že to bude zase takový hezký kynologický masochismus :-))))

V sobotu jsme nastupovali na podzimní zkoušky. Začínaly jsme dohledávkou pernaté zvěře, která se Adélce zdála moc krátká, tak si u ní ještě trošku zaslídila, nicméně i tak jí stihla za minutu. Pokračovalo se vlečkou pernaté, kterou si Áďa vyšperkovala, když kromě kachny donesla a předala ještě srnčí spárek. Kde ho po cestě nabrala,to netuším,každopádně pobavila nejen mě a rozhodčí, kteří říkali, že by to chtělo ještě jednu čtyřku navíc :-))) Následovalo slídění, porost byl krásný, a tak Adélky nadšení neznalo mezí. Spíš se tvářila rozčarovaně, že rozhodčí kvůli horku slídění z ohleduplnosti ke psům zkrátili, a tak se jí to zdálo nemístně krátké :-))) Další disciplína, vlečka srstnaté, také proběhla bez problémů, navíc s pochvalou za temperament a rychlost, s kterou fena pracuje. Vodění se dělalo hned po vlečce, takže Adélka si myslela, že půjde ještě něco dělat, tudíž se tentokrát netvářila jako týraný pes, a šlapala s nadšením :-))) Po posledním přesunu nás čekal aport v terénu a kachna z hluboké vody. Náročnost terénu nebo porostu tentokrát při aportu v terénu nahradili rozhodčí prodlevou mezi výstřelem, dopadem kusu a vypuštěním psa, která se zdála nekonečná. Neustálo to dokonce několik zkouškových mazáků, kteří vyběhli. Adélka to naštěstí ustála a předvedla bezchybnou práci, stejně jako posléze na kachně z hluboké vody. Takže PZ v samých čtyřkách. Stejně parádně si vedlo i dalším čtyřem pejskům, takže bylo jasné, že nás ještě bude čekat rozstřel. Ten byl ale dohodnutý až na neděli s tím, že se udělá zároveň s případným rozstřelem po SVP.

V neděli ráno nás jako první disciplína čekal klid na stanovišti. Ten nám zpestřila labutí rodinka, která se připlula až k břehu rybníku podívat, co to tam děláme, a jestli nebude náhodou nějaké krmení. Naštěstí po prvním výstřelu rychle odpluli, a tak to všichni psi ustáli. Takže jsme se rozdělili do skupin a šlo se na jednotlivé disciplíny. Naše skupina začínala slíděním v rákosí. Adélka do něho zaplula, a už jsme jí neviděli, jen slyšeli lámat rákos a pak cákání vody. Adélka v rákosu zjevně něco vyhnala,protože jsme slyšeli "něco" plavat a za chvíli za tím jí. Co to bylo, netuším, ale zjevně se to Adélce moc líbilo, protože zpátky po vypršení časového limitu pro slídění se jí vůbec nechtělo a my na ní museli čekat. Nakonec se vyřítila z rákosu takovým skokem, že jsme se jejímu stylu museli smát ještě dlouho. Na tomto stanovišti jsme ještě měli vodění, které proběhlo také bez problému, a přesunuli jsme se na dohledávku kachny. Tu předvedla Adélka stylem tam a zpět s takovým výrazem, že rozhodčí říkali, že se na ně kouká, jak kdyby to bylo pod její úroveň :-))) S dovětkem, že je to nejtemperamentnější pes z celého startovního pole, a že by tu chuť mohla rozdávat. Na posledním stanovišti nás čekal aport v terénu a handling na dvě kachny. Aport v terénu bez problému a šlo se na vodu. První kachna bez problému, druhá kachna byla ale mezitím odfouknutá do boku pod vrbičky a nebyla skoro vidět. Nezbývalo než poslat Adélku dopředu na vodu, nechat jí doplavat dostatečně daleko, písknout stopku a otočit do strany a poslat tam. Povedlo se bez chybičky, takže další čtyřky, s pochvalou za perfektní bezchybný a nejhezčí handling zkoušek. A bylo hotovo, opět v plných bodech. Stejně se zkoušky povedly i dalším pěti psům, takže přišla jistota dvou rozstřelů za sebou.

Rozstřely nemám ráda (kdo taky má), protože všechny feny, co jsem vodila, je vždy vyšperkovaly nějakým komickým číslem. Vinu tak přisuzuju jen sobě, ale těžko s tím něco dělat. Nicméně před dvěma týdny na Derby ČR už Adélka žádný vtípe nevymyslela, tak jsem si říkala, že nějaká šance přeci jen je. Jako první se dělal rozstřel o umístění na podzimních zkouškách. Adélka šla jako čtvrtá, marking vyšvihla, jen kachna byla plováky nahoru, a to si jí pak vždycky přerovnává. Tak se taky stalo, na zkouškách je to za čtyři, ale v rozstřelu to přeci jen kazí výsledný dojem. Nicméně i tak krásné třetí místo z pěti pejsků. A hned následoval rozstřel za vodky. To už jsem si říkala, že si bude Adéla myslet, že jsem se zbláznila. Šly jsme páté v pořadí a Adélka jakoby vycítila důležitost situace, vyšvihla marking naprosto excelentně. Jak následně pravil vrchní rozhodčí, o prvním místě nebylo pochyb a rozhodnutí bylo jednomyslné :-) Takže první místo za vodky, třetí za podzimky a po součtech umístění bylo jasné, že Adélka se stala celkovým vítězem Severočeského derby :-) 

I přes to pekelné horko to byly další krásné zkoušky. V naší skupince jsme se krásně sešly a tři byly vyčtyřkované odshora dolů, takže to byl boj až do konce i v rozstřelech.  Přitom jsme si ale celé dva dny fandily a držely palce, byla pohoda a legrace, prostě přesně to, co by na zkouškách mělo být. Tak zase příště :-)