Severočeské derby retrieverů

22.06.2020 07:11

Severočeské derby retrieverů Velký Valtinov

Adélka Lovcovo srdce - PZ III. cena (samé čtyřka a limitní 1 z markingu), SVP I. cena, plný počet bodů, res. CACT, celkově 3. místo

Konečně nastal čas, na který se každý rok těšíme, a vzhledem k letošní epidemii se posunul, kdy začíná zkoušková sezóna. Severočeského derby se účastníme každý rok, i když se místo konání mění, letos poprvé se konalo ve Velkém Valtinově. Zatímco loni nás na něm provázelo extrémní horko, letos byly zkoušky ve znamení deště. To nám ale náladu zkazit nemohlo.

V sobotu se konaly podzimní zkoušky. My s Adélkou začínaly vlečkou se srstnatou, nebyla vůbec jednoduchá, ale Adél jí vystřihla ukázkově. Následovalo bezproblémové vodění a přesunuly jsme se na další stanoviště. Tam jsme začínaly na slídění - vyhledávání. To je Adélčina parketa (ale taky se stane,že na anglickém trávníku odmítne pracovat,protože "tam" nic není). Tráva v prostoru nebyla ani nízká,ani vysoká, takže Adélka pár oblouky ověřila, jestli na trávě něco není a šla prozkoumat přilehlý okrajový "čurbes",který byl zapachovaný. Trošku jsem se bála,aby tam nevyhnala nějaké prasátko, naštěstí už v zarostlých okrajích nic nebylo, ale Adélku to dostatečně navnadilo, aby makala jak o život, a se svým typickým temperamentem a akčností vše prohledala. Bohužel asi právě ten adrenalin a chuŤ něco najít, vyhnat, přinést, se odrazila na následujícím markingu. Když nic nenašla na slídění, chuťovost převážila nad poslušností, a po výstřelu a vyhození kusu na nic nečekala, a pro kus šla bez povelu. Takže nic jiného než jednička to být nemohlo. Nutno říct, že "něco" bylo ve vzduchu, protože ve skupině vyběhli tři psi za sebou :-)))  Naštěstí k dalším "vtípkům" už nedošlo, kachnu z vody už zase standardně useděla, bez problémů dohledala pernatou, a také vlečka pernaté byla bezchybná. Takže vyčtyřkovanou tabulku za PZ zdobí jedna jednička :-)))

V neděli jsme na speciálních zkouškách z vodní práce začínaly s Adélkou na dohledávce kachny. Foukal poměrně silný vítr, který se točil, Adélka ale neváhala, a kachnu bez problému dohledala (vtipné bylo,jak neustále nad rákos vyskakovala a s vysokým nosem nasávala vzduch, aby kachnu zaměřila). Pak nás čekal marking. No,šla jsem na něj se staženými půlkami a vyklepaná, naštěstí Adélka byla toho názoru,že bude šetřit moje nervy, a už ho standardně useděla a ukázkově provedla. Stejně dobře zvládla i handling na dvě kachny a následně vodění,které se dělalo v opravdovém čurbesu a panička se samozřejmě ještě ztratila a fenu zavedla do ostružiní a do větví, co musela podlézat a odhrnovat :-))) Pak už nás čekalo vyhledávání v rákosu. To je Adélčina parádní disciplína, což se opět potvrdilo. Zběhala polovinu místního rákosu, skupina odnaproti rybníku hlásila,že jí viděli na vodě, skupiny od dohledávek kachny hlásila, že jí viděli u nich, no prostě, jak řekl rozhodčí, je mi líto, že nemáme známku pět, šest a výš, protože tohle na čtyřku není :-)))) Společné klidy na stanovišti proběhly bez překvapení, a tak jsme vodky dokončily s vyčtyřkovanou tabulkou, tentokrát nevyšperkovanou :-))) Na rozstřelu, který byl v podobě markingu, jsem byla ráda, že ho opět useděla, bohužel pro nás byl mírně z kopce a Adélka kus o kousek přelítla, jiným se vedlo lépe, takže z pěti psů to bylo třetí místo. Nicméně opět jsem slyšela z korony vzdechy - to je tak neskutečně chuťový a temperamentní zvíře.....A o tom to je... 

Celkově jsme se s Adélkou umístily na krásném třetím místě v Derby a opět si tak zajistily nominaci na Derby ČR na příští rok ( i když pokud půjde vše podle plánu, bude mít Adélka mateřské povinnosti nebo těsně po nich).