Východočeské derby retrieverů Choustníkovo Hradiště

01.08.2016 16:02

Aliza ze Strakovské myslivny, PZ I.cena, SVP II.cena

Letos se tradiční Východočeské derby retrieverů přesunulo z Bříšťan do Choustníkova Hradiště, byla jsem tedy zvědavá na nové prostředí, terény,organizaci atd. Vzhledem k tomu, že jsme měsíc léčili Baruščino zranění se ZPR, kdy nesměla ani chodit na procházky,vzala jsem fenu tentokrát doslova z gauče s tím,že to nějak dopadne a hlavně se těšila na společný víkend s kamarády.

Díky rozlosování nás v sobotu čekaly podzimní zkoušky, v neděli pak zkoušky z vodních prací. V sobotu jsme začínaly na vlečkách a kachně z hluboké vody, tyto disciplíny Baruška zvládla s přehledem, bohužel se ale ukázalo,že jedna tlapka ještě nebyla dostatečně zahojená,takže tenká kůže praskla a Barča začala nohu šetřit. To se projevilo odpoledne na slídění, kdy si i rozhodčí všiml,že něco je špatně a práci ohodnotil jak kvalitní, ale že je vidět,že má fenka nějakou indiscpozici,protože si ulevuje a odpočívá,takže práce logicky nemá potřebnou šťávu. To byla ale jediná trojka, ostatní disciplíny Bára zvládla v pohodě,byť v pomalejším tempu. Podzimní zkoušky tedy v krásné první ceně.

Druhý den nás čekaly vodky. Začínalo se pro všechny klidy na stanovišti,na těch nemá Baruška problémy a pak už nás čekala dohledávka kachny a obávané slídění v rákosí. Na tom v sobotu dva pejsci vypadli,když se jim vůbec nepodařilo hradbu rákosu prorazit, a mnoho jich spadlo do nižší ceny. Musím říct, že pokud se s obavami mluví o rákosu v Kosičkách,tak místní rákosí ho ještě kvalitou daleko překonává. Dohledávka kachny byla udělaná trochu nešťastně po větru, takže spíš než o dohledávce to bylo o handlingu psa na dálku a dostrkání psa tam,kde by už snad měl kachnu navětřit. Naštěstí se nám to podařilo a tak dohledávka za čtyřku. Ze slídění jsem měla opravdu strach, rákos neprostupný, žádné vychozené ochozy nebo tunely a rákos obrovský. A tak jsem zkusila něco, co jsem na zkouškách ještě nepoužila - protože Bára  takový rákos spíš zná z naháněk, než z kachen, místo povelu hledej, jsem jí posílala do rákosu s povelem, vyžeň prasátko, huša huš :-)))) A ono se to podařilo,Bára lítala v rákosu jak splašená, když vyběhla,ihned se na povel vracela a lomcovala v rákosu,jak kdyby tam prase opravdu bylo :-))) Takže známka 4 a ohromná radost. Nádhernou práci pak předvedla i na handlingu na dvě kachny, šla těžší variantu, nástup na vodu samozřejmě svými veleskoky,dokonalá předávka....rozhodčí to před koronou okomentovali slovy, že ten nejhezčí výkon na této dsiciplíně je čekal na závěr celých zkoušek (šly jsme ve skupině jako poslední), a že by na nás potřebovali známku pět. Vodění také bez problému,schylovalo se k vyčtyřkované tabulce.....jenže pak přišel marking a Bára se asi rozhodla,že samé čtyřky jsou dost nuda, a tak začala zmateně prohledávat celou louku,takže lepší než dvojka to být prostě nemohlo :-)))

Na stupně nejvyšší to tentokrát nestačilo, ale s prací Barušky jsem byla maximálně spokojená,zvlášt ta práce v rákosí mě doslov nadchla. Celkově byly zkoušky moc hezky připravené, zorganizované, rozhodčí milí a korektní. Jediné,co mě opravu mrzí, je kvalita zvěře. Vážně si nemyslím,že by se na klubových zkouškách mělo stávat,že psi nosí doslova mršiny, to jest kusy,co už mají jen brka na letách a tělo naprosto holé. Chápu, že se třeba nepovede sehnat nic jiného,než vynesené slepičky,pak jich ale musí být takový dostatek,aby se mohli po třech psech střídat.....Nicméně celkově krásný víkend ve společnosti fajn lidí, krásné prostředí a vše okolo, rádi se budeme i na nové působiště VČ derby vracet :-)