Zdravotní výsledky Cácorky

07.03.2023 15:15

Genetické laboratoře stále rozšiřují nabídku testování geneticky podmíněných nemocí u jednotlivých plemen. Protože Adélka je přenašeč na EIC a HNPK, chtěla jsem Cácorku otestovat kvůli budoucímu chovu, a tak jsem se rozhodla využít nabídku německé laboratoře Laboklin, a nechala rovnou udělat kompletní testy všech nemocí, které jsou v současné době nabízeny. Je pravda, že o polovině nemocí člověk v souvislosti s labradorem ani neslyšel, ale loni vím o případu, kdy chovatelka nechala udělat u fenky před krytím také velký screening, a k překvapení se ukázalo,že na jednu chorobu je fenka přenašeč, a tudíž bylo nutné otestovat i vybraného krycího psa, aby bylo zajištěno, že žádné z budoucích štěňat neonemocní. Cácorka byla tedy otestována na 15 nemocí, na které je možné testovat, a u kterých je autozomálně-recesivní způsob dědičnosti (pes může být negativní, přenašeč nebo postižený, přičemž negativní jedinec nikdy nedá nemocné štěně). Testy dopadly naprosto nejlépe,jak mohly, a Cácorka je na všech 15 nemocí negativní. U všech tedy platí, že ani její potenciální potomci těmito chorobami nikdy neonemocní:

prcd/PRA, EIC, HNPK, DM, Dwarfismus, CNM, Retinální dysplazie, Hyperuricosuria, Narkolepsie, STGD-PRA, Obesity gen, Makularni kornealni dystrofie, Cystinurie, Pyruvatkinase-Deficiency, X-linked Myopathy - vše N/N

V kombinaci s předešlými výsledky rentgenů (DKK0/0, DLK0/0, OCD negativní) máme tedy doma naprosto zdravou holčičku s tím nejlepším genetickým základem. Jsem moc šťastná :-)