Zkoušková sezóna 2014

08.02.2015 18:35

V roce 2014 jsem se účastnila zkoušek už pouze s Barbuškou. Zatímco v roce 2013 bylo cílem získání lovecké upotřebitelnosti a složení základních typů zkoušek, v roce 2014 už jsme začali "bojovat" na poli zkoušek klubových. U OMS Semily jsem si pak naplánovala složit lesní zkoušky, které dosud Bára neměla. Někdy se dařilo víc, jindy méně, někdy Barbuška zářila, někdy nás zkouškové štěstí opustilo a nevyhnulo se nám ani vypadnutí. V roce 2014 jsme se tedy účastnili následujících zkoušek:

Severočeské derby retrieverů, červen 2014 : PZ II. cena, limitní marking, SZVP I.cena, CACT, celkově 3.místo a kvalifikace na Finále Derby.

První klubové zkoušky, mírná nervozita, ale hlavně velké těšení se na zkoušky na téměř domácí půdě a setkání s lidmi, které jsme přes zimu a jaro neviděli. První den podzimní zkoušky - úvodní slídění naprosto ukázkové, bohužel první vyhrání z kapsy vyhání, a tak následoval osudný marking, který Barbuška sice krásně useděla, ale v půlce cesty ke kusu zavětřila druhý náhradní kus u rozhodčích a rozhodla se, že půjde pro něj.....jen díky pohotové reakci rozhodčího se nakonec rozhodla, že tedy přinese kus původní, ale nic lepšího než za dvě už to prostě být nemohlo...vše ostatní za čtyři a bez problémů, takže výsledný dojem opravdu dobrý. Druhý den speciální zkoušky z vodní práce, malinkaté zaváhání na práci v rákosí, které je v místních terénech dost atypické, a tak se Barušce nechtělo chodit dostatečně hluboko, jinak vše za čtyři a výsledkem byl první titul CACT. V závěru ještě vyhrála rozstřel o umístění na SZVP na disciplíně aport kachny z hluboké vody a pojistila si celkově třetí místo na zkouškách. Pro nás veliký úspěch!

Východočeské derby retrieverů, srpen 2014, SZVP I.cena, CACT, PZ neuspěla.

První den speciální vodní práce, dopoledne vyčtyřkováno,pak dlouhé čekání na odpolední disciplíny a zvyšování nervozity úměrně tomu, jak přicházely zprávy z bojiště - téměř všichni psi vypadli na dohledávce pohozené kachny, v první ceně nejde žádný....A tak nám při nástupu na tuto disciplínu veselo nebylo (tedy mě, Baruška to měla na háku). Baruška to po vypuštění vzala stejně jako valná většina psů místo do trávy, která vedla k rákosu, do lesa, takže připískávám a vysílám znovu. Baruška si povel dopředu vykládá po svém a letí napravo, znovu pískám a velím.....přichází osvícení a Bára se opravdu vydává přímo, zhruba ve 2/3 zvedá hlavu a "nasává" a já vím, že ví :-) Výsledný čas hluboko pod dvě minuty, já se v euforii válím s Bárou po zemi jak blázen:-))) Rozhodčí říká, jak vidno, když se to umí, tak to jde lehce, já ale vím, že při nás stál i ten pověstný kousek štěstí, když Barušce "fouklo". Každopádně jsme jako jediní dokončili zkoušku v první ceně s titulem CACT. Bohužel druhý den se už tolik nedařilo, tabulka vyčtyřkovaná, pak ale totální zásek na vlečce srstnaté, kdy se Bára tvářila,že tam žádná vlečka není. No, není prostě každý den posvícení :-)

Pohár světa myslivosti, srpen 2014, PZ II.cena, SZVP III.cena

O týden později jsme vyrazili na Pohár světa myslivosti, který jsme spojili s návštěvou a společným cestováním s našimi kamarády Vlaďkou Kasalovou a jejím labradorem Baryčkem. První den podzimní zkoušky, měli jsme krásně našlápnuto - pro změnu nejlepší vlečka se srstnatou na zkouškách, pak slídění, kde před námi vypadli dva pejsci na dohledávce, ale Baruška to zvládla na 4, bezproblémová vlečka pernaté....a pak marking a konec nadějím, v půlce cesty ke kusu se Bára rozslídila a byla z toho krásná dvojka a druhá cena. Druhý den SZVP a hned první disciplína, dohledávka kachny za 1 -Baruška chtěla neustále mermomocí do hlubokého rákosu,kde slyšla vodní ptáky, kachny byla žel jinde. Ke všemu na ní byla patrná velká únava a já už koketovala s myšlenkou odstoupit a netrápit jí. Nakonec pro kachnu došla, byla ale už tak zamotaná,že jak troubeles stála na cestě a až rozhodčí mi musel říct, ať si jí přivolám. Výsledná známka 1 a třetí cena.....Před nástupem na práci v rákosí jsem si vážně říkala,že jestli nepůjde s vervou svou vlastní, tak jí odvolám a nebudu jí přetěžovat. Baruška ale zmobilizovala síly, sice jí opět lákal víc hluboký rákos než muldy ostřice, které nám byly přiděleny coby leč, s výslednou trojkou jsem byla ale spokojená. Ostatní disciplíny zvládla už na čtyřky, samozřejmě marking, když už o nic nešlo, vystřihla jak z partesu :-))))

Lesní zkoušky, OMS Semily, I. cena, vítěz zkoušek

Složit lesní zkoušky bylo v plánu pro rok 2014 jasné, stejně tak bylo jasné, že se o to pokusíme u nás u OMS Semily, kam na zkoušky jezdím velice ráda. Na lesní zkoušky jsme se byli loni jen podívat a nadchlo nás místní prostředí a zvěřinové hody, které pořádající myslivecké sdružení spolu se zkouškami pořádá. Ačkoli jsme se na zkoušky začaly s Baruškou připravovat s dostatečným předstihem a poctivě, na zkoušky jsem nastupovala s tím, že je pravděpodobně neuděláme. Baruška měla totiž při nácviku velice nepříjemný zážitek, který si bohužel zamapatovala a barvu začala doslova zapírat - když jsem šla kapat barvu, Barušku jsem jako vždy odložila a odešla. Když jsem se vracela, potkala jsem jí zhruba v 1/3 barvy - nikdy to neudělala, a já na ní logicky zahartusila,co tam dělá. Ve stejný okamžik se objevily dvě postarší borůvkářky, které se mi jaly líčit, jak se bály,že pejsek je ztracený a tak na něj uspořádaly naháňku, jedna zezadu, druhá se schovávala za stromy a snažila se jí lapit.....Každopádně na zkoušky jsme vyrazily a šly do boje spolu s jedním špringeršpanělem a dvěma borderteriéry. Mé přání, aby se šla barva co nejdříve samozřejmě vyslyšeno nebylo a dopoledne jsme skládaly všechny ostatní disciplíny :-))) Ke všemu od rána vydatně lilo, takže jsem si myslela, že je jasno, díky čemuž mě ale opustila i obvyklá zkoušková nervozita a já si zkoušky naplno užila. Na barvu jsme nakonec nastupovali po nějakých šesti sedmi hodinách, já Báru nasadila a ona se po pár krocích na mě začala otáčet se svým obvyklým výrazem "a není tu a není a není" :-))) A já v zoufalství pravila "někde tu být musí" :-))) A Bára sklonila hlavu a šla a šla a šla, do krpálů šílených a já jí už skoro nestačila, a rozhodčí nestačili nám a najednou jsme byli u kusu a bylo to za čtyři a já to nechápala :-))) A protože jsme jako jediní ukončili zkoušky v první ceně, stala se Barbuška i celkovým vítězem zkoušek :-)))

Západočeské derby retrieverů, září 2014, PZ I.cena, SZVP neuspěla - popisovat netřeba:-))))

Svatováclavský pohár retrieverů, září 2014, PZ I.cena CACT, LZ I.cena CACT, celkový vítěz zkoušek

Tyto zkoušky předchází zvěsti o přísných rozhodčích a těžkých barvách. Protože ale mám ráda výzvy a zkoušky jsou od nás v rozumné dojezdové vzdálenosti, rozhodla jsem se nás přihlásit. První den naše skupina absovovala lesní zkoušky, druhý den podzimní. Na lesních zkouškách jsme začínali vlečkami, které Bára zvládla bez zaváhání (tedy až na to,že bažanta na konci mínila nejdřív vystavovat), pokračovalo se následováním a barvou. Na barvu jsem nastupovala s mírnou nervozitou, chtěla jsem si potvrdit své domnění, že blok si nakonec Baruška neudělala na barvu jako takovou, ale na les a dráhy, na kterých se jí špatná zkušenost stala. Výsledkem byla opět excelentní barva, vražedné tempo a nestíhající rozhodčí:-))) Také zbývající disciplíny dopadly dobře, a tak jsme do druhého dne nastupovaly s nadějemi. Nervový kolaps mi nakonec připravila vlečka srstnaté, když těsně před nástupem Bára v remízku zvětřila a zahlásila prasata - už jsem viděla, jak se místo po vlečce vydá do lesa...nakonec se mi jí kombinací šikany a vemlouvání podařilo přesvědčit a všechno dobře dopadlo. A když tentokrát dopadl skvěle i marking, bylo jasné, že podzimky jdeme s vyčtverkovanou tabulkou. Po srovnání výsledků  s ostatními účastníky jsem propadla nadšení, když jsem zjistila, že oba dva dny jdeme s titulem CACT. Ještě nás čekal rozstřel o umístnění na PZ, nutno říct, že všichni čtyři účastníci si své vůdce vychutnali a předváděli doslova psí kusy, Barušku nevyjímaje:-)))) No a pak čekání a nabývání dojmu, že ono to snad vážně klaplo......a taky, že jo :-))) Krásný zážitek při vyhlašování, kdy nám pohár předával svatý Václav byl už jen třešinkou na dortu :-)

Všestranné zkoušky přinášení retrieverů, říjen 2014, III.cena

Všestranky původně v plánu nebyly,ale nakonec jsem si řekla, proč to vlastně nezkusit. A tak jsme vyrazily na jih Čech. Ubytování jsme měli zajištěné společně s kamarády a tak bylo postaráno i o mimozkouškovou zábavu, i když kdo to zná ví, že se stejně ponejvíc mele o psech :-))) V sobotu nás jako první čekala voda, odpoledne pole a druhý den malý a velký les. Nervozita ze mě opadla hned v sobotu dopoledne, když jsme spadli do třetí ceny na dohledávce kachny.... Barbuška makala jak mohla, chodila správně, prohledala celý rákos i do hloubky, kachnu se jí ale nedařilo nalézt. Při posledním pokusu jí navést do správného prostoru se nakonec zadařilo a já byla ráda, že stále ještě "žijeme" . Navíc jsem tentokrát opravdu nemohla Báře nic vytknout, holt štěstí tentokrát chybělo. Na disciplíně nakonec několik pejsků vypadlo a několik spadlo do nižší ceny. Odpoledne se ještě ne příliš vydařilo slídění, když se nejprve Barbušce na nízkém porostu slídit nechtělo vůbec, a při dohledávce se snažila najít něco jiného než tu odpornou mršinu, kterou jsme vydávali za bažanta :-))) Druhý den ale šlapala skvěle a šla v samých čtyřkách. Takže maximální spokojenost a radost z vysněného "U" za jménem :-)